Formator, Nagy Marta – asistent medical generalist
Spital Clinic Județean de Urgență, Tîrgu-Mureș, Secția Clinică ATI

Analizele medicale sunt determinări simple sau complexe, care furnizează informații asupra aspectului și funcționalității diferitelor organe și compartimente ale organismului, asupra stării de sănătate și boală (sunt utile pentru diagnostic, monitorizarea terapiei, evaluarea prognosticului medical, etc..).
De cele mai multe ori, asistenta medicală este direct responsabilă de recoltarea promptă și corectă a acestor probe. În unele cazuri, chiar dacă nu asistenta este care recoltează, ea trebuie să verifice proba, să pregătească pacientul, să asiste medicul, să-l ajute la efectuarea respectivei recoltări, să acorde îngrijiri specifice pacientului după recoltare și să asigure condițiile optime pentru transportul probei la laborator.
Asistenta medicală recoltează analizele la indicația medicului, respectă orarul recoltărilor și asigură pregătirea psihică și fizică a pacientului. Explicându-i pacientului procedura medicală cu claritate, în așa fel vom câștiga încrederea și cooperarea sa. De asemenea trebuie informat cât timp va dura procedura, la ce efecte să se aștepte după tehnica efectuată și în cât timp vor fi gata rezultatele. Știind exact la ce să aștepte, pacientului îi va fi mult mai ușor să coopereze și să suporte tehnica în sine. Dacă trebuie doar să asistăm medicul în timpul unei recoltări, trebuie vorbit cu pacientul pe parcursul procedurii, să-l încurajăm și apoi să-l supraveghem pentru eventualele efecte adverse sau complicații, pregătite pentru a acorda îngrijirile specifice în orice situație. Unele teste necesită instrucțiuni detaliate pentru a ne asigura de cooperarea totală a pacientului și de corecta recoltare a probelor, cu atât mai mult cu cât unele necesită anumite condiții de recoltare și schimbarea regimului de viață, înaintea recoltării ( o dietă specială, un mod corect de recoltare de către însuși pacient, etc.). consimțământul pacientului, este un drept al pacientului, să i se ofere toate informațiile pentru a înțelege exact ce i se va face, procedura medicală în sine, riscurile și implicațiile manevrei, înainte de a consimți și a semna că este de accord cu efectuarea procedurii. A explica procedura, cum va fi efectuată și potențialele riscuri este în primul rând responsabilitatea medicului. Asistenta medicală va relua explicațiile medicului, se va asigura că pacientul le-a înțeles și va verifica dacă pacientul a semnat consămțământul, atunci când este necesar.

Pentru a putea vizualiza acest curs în intregime, trebuie sa fi autentificat și apoi să alegi să te înscrii la acest curs.

Intră în cont
Categorii: Cursuri