PROFILAXIA – SISTEMUL OSTEOARTICULAR – OSTEOPOROZA

Numele meu este Maior I. Gabriela, lucrez la SCJU TG- MURES, asistent principal radiolog, formator. Lucrez în departamentul de radiologie care deservește urgențele. După 25 de ani de activitate în acest domeniu (radiologie) am văzut multă durere și suferință datorită modului de viață sedentar, iresponsabil și educației medicale precare.
Având în vedere că 1/3 din capitalul osos se formează în cursul adolescenței. Până la 35 de ani balanța între producerea și distrugerea osoasă este echilibrată. După această vârstă resorbția depășește formarea de os nou. Încet și insidios oasele se deteriorează, pierzându-și mineralele și structura și devin fragile și friabile.
Cu cât capitalul osos format înainte de vârsta de 35 de ani este mai mare, cu atât fragilitatea osoasă, survine mai târziu.
În Uniunea Europeană osteoporoza produce o fractură la fiecare 30 de secunde, fiind afectate mai ales femeile.
Nevoia cea mai mare a oaselor este ca zilnic să fie bine zguduite, răsucite prin sărituri, alergare cu opriri și porniri bruște, ridicare și purtare de greutăți.
Foarte puțini stiu că îmbătrânirea începe de fapt în momentul când creșterea osoasă încetează și nu la apariția primelor riduri.
La femei densitatea osoasă maximă la schelet în întregime apare la 20 de ani. Vârsta când masa osoasă este maximă între 26-30 de ani, cu variații individuale.
Având în vedere suferința, invaliditățile și cheltuielile enorme produse de osteoporoză și de fracturile cu care se asociază, din punct de vedere medical și economic ar fi de dorit să se prevină pierderea de masă osoasă, iar abordarea pe cale alimentară și prin activitate fizică reprezintă mijlocul cel mai ieftin pentru obținerea acestui scop.
Femeile care intră în menopauză cu o masă osoasă mică, sunt dezavantajate, deoarece pierderea de țesut osos, din cauza vârstei și a încetării funcției ovariene, va face scheletul fragil și susceptibil la fracturi chiar și din traumatisme minore.
Din cauza ireversibilități acestui proces, strategiile cele mai eficiente pentru tratarea osteoporozei ar fi bine să se concentreze asupra prevenirii, menținerii masei osoase existente și diminuarea factorilor ce cresc posibilitatea traumatismelor care pot duce la fracturi.
Din nefericire, cei mai mulți nu ne gândim la scheletul nostru decât atunci când apar dureri sau fracturi. Dar chiar și în cazul unei fracturi, se dă o importanță prea mare traumatismului, adică factorului mecanic, neglijându-se fragilitatea scheletului care este cauzată de osteoporoză.
Dacă nu ne schimbăm modul de viață, nu vor reuși nici medicii, terapiile nici tehnologia și medicamentele să ne facă să ducem o viață sănătoasă și echilibrată. Schimbarea stilului de viață care e bine să fie adaptat nevoilor și cerințelor individuale și sociale, atât pe plan preventiv, cât și curativ. Procedând în acest fel, aveți șansa de a evita multe suferințe, un cost biologic și socioeconomic destul de ridicat și de a vă crea o calitate a vieți la nivelul cerințelor mileniului al treilea.

BIBLIOGRAFIA:
Emil Rădulescu, Osteoporoza cause și prevenire; Editura Viață și sănătate, 2006, București.
Prof. Dr. Ioan Drăgan, Osteoporoza; Editura Bogdana, București; 2007.
Popoviciu Horațiu – Valeriu, Biro Anna Julianna ,Copotoiu Monica OSTEOPOROZA ÎN ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI; University Press, 2015.
Dr. Viorel Mateescu, Dr. Cornelia Nencescu RADIODIAGNOSTIC, RADIOTERAPIE ȘI ANATOMIE FUNCȚIONALĂ, Știință si Tehnică, București, 1996
S.A.GEOEGESCU, C. ZAHARIA; RADIOLOGIE ȘI IMAGISTICĂ MEDICALĂ; Ed. Universitară,, Carol Davila” București, 2003.
ANA – MAGDALENA BRATU , CONSTANTIN ZAHARIA; Radioimagistică medicală radiofizică și tehnică. Ed. Universitară ,,Carol Davila” București, 2016.
Prof. Univ. Dr. NAGY ORS, Dr. BALINT C. ANDOR, Dr. POP T. SORIN, Dr. STOICA MIRCEA, Dr. BĂȚAGĂ TIBERIU. Dr. LASZLO ILONA. Dr. BOD PETER. Dr. RUSSU OCTAV; TRAUMATOLOGIE OSTEO – ARTICULARĂ; Universitatea de medicină și farmacie TÂRGU – MUREȘ, 2001.
LUCREȚIA TITIRCĂ: URGENȚELE MEDICO – CHIRURGICALE; sinteze pentru asistenții medicali; EDITURA MEDICALĂ; București, 2007.
Jacques Barsatti; Jean Cancel; Christian Robert; Ghid practic de traumatologie, ediția a 6-a, Ed. Medicală, București 2015.
Prof.Univ. Dr. Bățagă Tiberiu; Ortopedie – Traumatologie: Tehnica de îngrijire a pacientului cu afecțiuni osoase; 2006.

Pentru a putea vizualiza acest curs în intregime, trebuie sa fi autentificat și apoi să alegi să te înscrii la acest curs.

Intră în cont
Categorii: Cursuri