Autor : Nagy Marta Asistent Medical Generalist; Secția Clincă ATI, SCJU Tg-Mureș

Imobilizarea la pat este o situație frecvent întâlnită în practica medicală și poate fi urmarea unei stări patologice sau unei indicații profilactice.
Imobilizarea la pat poate produce efecte diferite asupra organismului, una dintre acestea este apariția ulcerelor/leziunilor de decubit sau folosind denumirea cea mai cunoscută, a escarelor de decubit.
Escara se dezvoltă ca urmare a presiunii constante exercitate asupra pielii, ce diminuează alimentarea cu sânge a zonei afectate, conducând la moartea țesutului respectiv. Escara poate apărea și în cazul unei imobilizări de scurtă durată, de exemplu, în urma unei operații sau a unui traumatism.
Pacienţii cu risc crescut este necesar să fie mobilizaţi frecvent şi în acelaşi timp, să beneficieze de un suport nutriţional adecvat, precum şi de o păstrare curată şi uscată a tegumentelor. În cazul pacienţilor care dezvoltă ulcere de presiune, aceste măsuri preventive trebuie să fie utilizate împreună cu tehnicile de îngrijiri generale. Este foarte important alegerea metodei de tratament în funcție de gradul/stadiul escarei și alegerea materialelor necesare pentru acordarea unei îngrijiri corespunzătoare.
Pentru persoanele afectate de escare , atât vârstnice cât și tinere acesta presupune un tratament îndelungat cu multiple riscuri și un efort susținut din partea personalului de îngrijire.

Pentru a putea vizualiza acest curs în intregime, trebuie sa fi autentificat și apoi să alegi să te înscrii la acest curs.

Intră în cont
Categorii: Cursuri