Autor: Asistent medical generalist licențiat Tőkés Camelia-Silvia

Afecțiunile aparatului respirator reprezintă conform statisticilor a treia cauză de mortalitate în Uniunea Europeană după bolile cardio și cerebro-vasculare.
Aceste boli se clasifică în funcție de localizare: în infecții de căi respiratorii superioare și infecții de căi respiratorii inferioare. Infecțiile de căi respiratorii superioare cuprind: rinita și faringita acută, iar infecțiile de căi respiratorii inferioare cuprind: laringita, traheita, bronșita, și pneumonia.
Acestea pot varia de la boli ușoare, cum este răceala obișnuită, până la punerea vieții în pericol, cum este cazul pneumoniei bacteriene sau al embolismului pulmonar. Unele dintre cele mai comune sunt astmul, boala pulmonară obstructivă cronică și alergiile respiratorii.
Principala cauză a infecțiilor respiratorii este contactul direct cu agentul patogen. Acest contact presupune inhalarea picăturilor Flügge, ce conțin germeni patogeni, expulzate în aer prin tuse, strănut, conversație și care se reduc în particule foarte mici, uscate, ce pot rămane în aer pentru perioade lungi de timp. De asemenea, un sistem imunitar slăbit, în urma unor infecții recente sau diverse tratamente poate favoriza instalarea infecțiilor. Bolile cronice obstructive au multiple cauze. Inflamația cronică a țesutului pulmonar, poate fi generată de polen, substanțe iritante, fumatul excesiv, un deficit enzimatic ereditar, sau efortul fizic.
Tratamentul depinde de particularitatea afecţiunii tratată, de gravitatea acesteia și de pacient.
Acest curs vine în întampinarea asistenților medicali pentru a putea adopta o conduită eficientă în ceea ce privește prevenția bolilor respiratorii cât și îngrijirile și medicația corespunzătoare.

Pentru a putea vizualiza acest curs în intregime, trebuie sa fi autentificat și apoi să alegi să te înscrii la acest curs.

Intră în cont
Categorii: Cursuri