Autor: asistent medical principal de radiologie MAIOR I. GABRIELA

Am început cursul acesta în momentul în care m-am lovit de lipsa de interes din partea multor parinți, bunici în comunicarea cu copii, nepoți lor. E trist să vezi copii care sunt agitați, suferă din cauza patologiei aparatului respirator iar marea majoritate dintre ei sunt trimiși la radiologie pentru efectuarea radiografiei toracice. Ajunși la radiologie de cele mai multe ori copii cu forța sunt imobilizați de părinți fără să li se vorbească, să li se explice ce se intâmplă, iar copii rămân traumatizati de toată experiența. De cele mai multe ori așteaptă cu ei în brațe în fața uși la aparat, dar nu li se vorbește, nu sunt pregătiți emoțional și părinții sunt la fel de speriați. E greu să lucrezi cu copii cu părinți anxioși.
Dragi asistenți părinți, bunici, copiii sunt cea mai mare comoară a noastră, cu o valoare inestimabilă. De noi depinde cum le facem educația medicală. Asistentul de radiologie nu dispune de timpul necesar să facă educație medicală cu părinți. Iar pentru copil, asistentul e un străin în halat, de care se sperie.
Copilul care are o modificare organică a echilibrului organismului, ce face parte din patologia aparatului respirator, trăiește o adevărată traumă. Traumă care se manifestă diferit de la copil la copil.
Deoarece simptomatologia este bogată și are un debut brusc, febră, iritabilitate, dispnee, disfagie, agitație, cianoză, dureri toracice. Toată această simptomatologie accentuează frica si anxietatea copilului.
Fiecare copil cu simptomatologie respiratorie trăiește o experiență scurtă sau mai lungă de anxietate, în funcție de evoluția patologiei, fată de care reacționează prin evitare sau ieșire din situație.
Multumesc colegei Alina Moga pentru amabilitate și colaborare. Lucrează in departamentul ambulatoriu – copii SCJU și are zilnic zeci de copii cu radiografii toracice.

Pentru a putea vizualiza acest curs în intregime, trebuie sa fi autentificat și apoi să alegi să te înscrii la acest curs.

Intră în cont
Categorii: Cursuri