Autor: Asistent principal radiolog – Maior Ildiko Gabriela

Trăim o perioadă în care confortul nostru cotidian este foarte mult schimbat. Pentru pacientul cronic este foarte dureros să nu poată să primească toate îngrijirile necesare.
Din martie 2020, a început pandemia, iar servicile medicale au încercat să se adapteze acestei perioade pline de inedit. Spitalele fac față cu greu, iar pacienți cronici sunt reprogramați și stau acasă, iar suferința lor se intensifică și se agravează.
Asistenții medicali au avut și au o probleme cu adaptarea la noile proceduri, care sunt într-o continuă schimbare. Epiuzarea este maximă, dar competența și abilitatea asistentului constituie cheia aplicării realiste a procesului de îngrijire după un model ștințific.
Artroza este o degenerescență a cartilajului articular. Degenerescența este o îmbătrânire a țesutului cartilaginos în general . este un proces de uzură. Suferința la început nu imobilizează, dar este exasperantă prin tenacitate.
Procesul nu este zgomotos. Durerea apare când sunt interesate epifizele sau părțile moi. Funcționarea articulației suferă. Aici intervine traumatismul, mare sau minor.
Coxartroza este cea mai importantă dintre artroze, constituie cauza a 90% dintre suferințele șoldului adultului trecut de 50 de ani.
Gonartroza este mai frecventă decât coxartroza. Se întâlnește mai mult la femei.
Pacientul nu mai poate face mișcări uzuale, în cazul coxartrozei nu poate sta picior peste picior, nu se poate încheia la pantof. În cazul gonartrozei durere la mers, la începutul mersului, limitarea mersului.
Am ales să redau în acest curs modalitățile prin care asistenți care îl citesc să poată să ajute pacientul (aparținători) cu sfaturi avizate.

Pentru a putea vizualiza acest curs în intregime, trebuie sa fi autentificat și apoi să alegi să te înscrii la acest curs.

Intră în cont
Categorii: Cursuri